Jakie witaminy i minerały w ciąży są ważne i co konkretnie warto suplementować?

Jesteś w ciąży? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, że teraz twój organizm potrzebuje wyjątkowej dawki witamin i minerałów. Wszystko, co jesz, ma wpływ na rozwój malucha, dlatego codzienny jadłospis powinien być tak skonstruowany, aby nie tworzyły się niedobory, które są niebezpieczne zarówno dla ciebie, jak i dla dziecka. Dowiedz się, jakie witaminy i minerały powinnaś spożywać!

Jak powinna wyglądać dieta w ciąży?

Należy zdać sobie sprawę, jak ważną kwestią jest dieta podczas ciąży. Właściwe odżywianie pomaga dostarczyć do organizmu wszystkich, niezbędnych ciężarnej i jej dziecku składników. Dlatego też dobrze zbilansowana dieta to podstawa. Należy pamiętać, że brak niektórych witamin i minerałów może doprowadzić do nieodwracalnych zmian płodu, wad oraz chorób. Dlatego też pamiętaj, że podczas ciąży jest dla dwóch i tym samym dostarczasz dziecku witamin i minerałów potrzebnych do budowy kości, mięśni, organów i innych komórek ciała.

Co właściwie znaczy dobrze się odżywiać? W twoim codziennym menu nie może zabraknąć: sezonowych warzyw i owoców, kasz, razowego pieczywa, makaronów, ryżu, chudego mięsa, ryb, orzechów, nasion i dobrych olejów. Jeśli będziesz spożywała je codziennie, to z pewnością nie będziesz musiała suplementować witamin i minerałów.

Nie wiesz, czy twoja dieta jest odpowiednia? Zastanawiasz się, czy powinnaś stosować preparaty wspomagające? Z pewnością nie zażywaj niczego bez konsultacji z lekarzem. Preparaty z witaminami i suplementami mogą zaszkodzić tobie i twojemu dziecku.

A jeśli niedobory w organizmie wystąpią – co robić?

Niestety, w ciąży bardzo łatwo dochodzi do niedoborów w organizmie. Kobiety ciężarne często czują się źle – miewają mdłości, zgagę, walczą z anemią bądź brakiem apetytu. Takie sytuacje sprzyjają powstawaniu niedoborów.

Jeśli również podczas twojej ciąży towarzyszą ci sytuacje, które mogą skutkować niskim poziomem witamin i minerałów w organizmie, konieczna będzie suplementacja.

WAŻNE! Suplementacja musi być przeprowadzana przez specjalistę – zawsze zgodna z jego zaleceniami i nigdy samodzielna.

Jakich witamin i minerałów potrzebuje kobieta w ciąży?

1. Kwas foliowy

Kwas foliowy to inaczej witamina B9. Jest to bardzo ważna witamina dla kobiet w ciąży, dlatego specjaliści zalecają suplementację kwasu foliowego już w trakcie starań o dziecko, jeszcze przed zajściem w ciążę. Suplementację B9 najlepiej rozpocząć 3 miesiące przed poczęciem dziecka. Obecność w organizmie tej witaminy jest niezwykle ważna w pierwszych 3 miesiącach ciąży, gdyż jej niedobory zwiększają ryzyko powstawania wad układu nerwowego i rdzenia kręgowego.

Oprócz suplementacji kwasem foliowym, warto korzystać również z jego bogatych źródeł w produktach takich jak: ciemnozielone warzywa (szparagi, brokuły, szpinak, kapusta włoska), papryka, natka i korzeń pietruszki, kiwi.

Codzienna dieta powinna realizować dzienne zapotrzebowanie, które wynosi 4 mg.

2. Witamina C

Witamina C pozytywnie wpływa na układ odpornościowy kobiety w ciąży. Ponadto, witamina C zwiększa przyswajalność żelaza. Jako naturalnym antyoksydant uniemożliwia rozprzestrzenianie się wolnych rodników.

Witaminę C można dostarczyć do organizmu dzięki: owocom cytrusowym, porzeczkom, malinom, kiwi, cebuli, pomidorom, brokułom, a nawet brukselce.

Lekarze z reguły zalecają suplementację witaminy C kobietom w ciąży mającym nadciśnienie, cukrzycę czy w ciąży bliźniaczej.

3. Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to witaminy: B1, B2, B3, B6 i B12. Ich niedobory mogą niekorzystnie wpływać na układ krążenia i układ nerwowy, a także na funkcjonowanie metabolizmu człowieka.

Warto podkreślić, że niedobory witamin z grupy B wpływają negatywnie na samopoczucie ciężarnej – męczą ją wymioty i mdłości.

Witaminy B1, B2, B3 i B12 dostarczają produkty takie jak chude mięso, ryby, podroby, sery, mleko, jajka. Natomiast źródłem witaminy B6 są: mięso, drób, ryby, drożdże, jajka, mleko.

4. Żelazo

Niedobory żelaza są powszechne w ciąży, dlatego wiele kobiet ciężarnych boryka się z anemią. Brak niedoborów zapobiega niskiej wadze urodzeniowej dziecka, a także przedwczesnemu porodowi.

Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone, chude mięso.

W codziennej diecie nie powinno zabraknąć żelaza, którego dzienne zapotrzebowanie wynosi 30 mg.

5. Jod

Jod to kolejny ważny pierwiastek dla kobiety w ciąży. Dzięki niemu prawidłowo funkcjonuje tarczyca, a co za tym idzie – prawidłowo rozwija się mózg i kości dziecka. Hormony tarczycy pełnią bardzo ważne funkcje, gdyż to przez ich nieprawidłowe działanie może dojść do poronienia bądź odklejenia łożyska. To właśnie od ich nieprawidłowe funkcjonowanie może spowodować upośledzenie umysłowe dziecka, a także wady układu kostnego.

Źródłem jodu w pożywieniu są: owoce morza, ryby morskie, jodowana sól, woda wysokomineralizowana.

Dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi 150 μg.

6. Magnez

Niedobory magnezu często występują u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Mogą doskwierać im wtedy dolegliwości takie jak: drętwienie i bóle nóg, kołatanie serca, czy zaburzenia koncentracji.

Aby zapobiec niedoborom magnezu, należy jeść banany, figi, migdały, kasze, a także pić wodę wysokomineralizowaną i kakao.

7. Kwas DHA

Kwas DHA jest potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, a także jego wzroku. Niestety, bardzo często dzienna dieta kobiety w ciąży nie spełnia dobowego zapotrzebowania w kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas DHA.

Źródłem kwasy DHA są owoce morza i ryby morskie.

Dzienna dawka DHA to 200–300 mg DHA. Jeśli kobieta je niewielkie ilości ryb, to dawka ta może wynosić nawet 500 mg DHA dziennie.

No Comments Yet

Leave a Reply