Jesienna kuchnia sprzyja niepłodnym. Czas na dynię, buraki i jabłka! (+przepisy)

Jesień obfituje w wartościowe warzywa i owoce. Warto korzystać z tych dobrodziejstw natury, tym bardziej, że gruszki, jabłka, dynie, buraki, brukselka i śliwki zawierają szereg cennych witamin i minerałów tak bardzo potrzebnych w diecie niepłodnych. Nasza dietetyczka Aleksandra Kołodziejczak podpowiada, jakie owoce i warzywa na niepłodność najlepiej włączyć do jadłospisu jesienią, jakie korzyści przynoszą i co dobrego można z nich przyrządzić. 

Płodna dieta na jesień – główne założenia

Sezonowe warzywa i owoce dostępne jesienią to prawdziwe bomby witamin i minerałów. Są cennym źródłem wartościowych składników, o tej porze roku są tanie i powszechnie dostępne, a do tego można je spożywać na wiele różnych sposobów.

Wśród sezonowych warzyw do najczęściej wykorzystywanych w kuchni można zaliczyć: cukinię, dynię, brukselkę, pietruszkę, jarmuż i buraki. Również wybór sezonowych owoców jest szeroki – jadłospis pary starającej się o dziecko powinien obfitować w: jabłka, gruszki, śliwki, pigwę oraz winogrona.

Jakie warzywa i owoce powinni wybierać osoby starające się o dziecko?

Sezonowe owoce i warzywa serwowane jesienią są bogate w składniki odżywcze i witaminy. W konsekwencji wspierają płodność i pomagają zajść w ciążę. Oto 6 produktów, których nie powinno zabraknąć w jadłospisie pary starającej się o dziecko:

  • dynia

Można ją przygotować na wiele sposobów, jest doskonała jako dodatek do koktajlu, świetnie smakuje przygotowana z niej zupa-krem czy upieczone muffinki dyniowe lub ciasto. Oczywiście można ją wykorzystać jako dodatek do pysznego gulaszu czy główny składnik obiadu.

Dynia jest bogata w cynk, potas, fosfor oraz witaminę E, A i C. Powinni zwrócić na nią uwagę szczególnie mężczyźni, gdyż niedobór witaminy E może prowadzić do pogorszenia nasienia oraz zmniejszonej ruchliwości plemników.

Sprawdź: Dynia wsparciem przy niepłodności – najlepsze przepisy

  • brukselka

To cenne warzywo bogate w witaminę C, K i A oraz kwas foliowy, potas czy cynk. Brukselka zawiera w sobie wiele antyoksydantów, które przyspieszają leczenie infekcji. Dodatkowo występujący w niej kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga rozwój układu nerwowego u dziecka.

  • buraki

Regularne spożywanie buraków pod różnymi postaciami (soki z buraka, jako dodatek do obiadu, barszcz czy nawet ciasto z buraka) mogą pozytywnie wpływać na zdrowie, gdyż obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, wspomagają odporność i dzięki obecności w nich kwasu foliowego, zapobiegają wadom rozwojowym płodu. Prócz tego są doskonałym źródłem magnezu, fosforu, żelaza, cynku czy potasu.

  • jabłka

Choć są łatwo dostępne przez cały rok, to najlepiej smakują jesienią. Można je dostać wszędzie, prawie każdy z nas je lubi, ponieważ są szybką i niedrogą przekąską. Zawierają błonnik oraz poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiają trawienie. Zawierają również witaminę C, która wspomaga odporność.

Zawarta w jabłkach witamina C podnosi poziom hormonów u kobiet, a także zwiększa płodność u tych kobiet, u których wystąpiły zaburzenia w fazie lutealnej.

  • gruszki

Podobnie jak jabłka są dostępne przez cały rok. To doskonała przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Gruszki obfitują w takie składniki odżywcze jak: witamina K, C, kwas foliowy, a także składniki mineralne – potas, mangan, miedź, magnez oraz bor, który poprawia działanie mózgu.

  • śliwki

Sprawdzają się doskonale przy zaparciach. Ponadto, suszone śliwki zawierają 5 razy więcej błonnika (7,1 g w 100 g) niż śliwki surowe (1,4 g). Ze względu na występowanie witaminy A i E są cennym przeciwutleniaczem w naszej diecie.

Przepisy na jesienne dania

dynia na plodnosc nieplodnirazem

>>> czytaj dalej

No Comments Yet

Leave a Reply